EPB verslaggeving: energie-efficiëntie van uw gebouw

Bij het ontwerpen van uw gebouw is het belangrijk om rekening te houden met de energetische eisen die eraan gesteld worden. Bij EPB verslaggeving stellen we samen met u een plan op om ervoor te zorgen dat uw gebouw aan alle eisen voldoet en zo energiezuinig mogelijk is.

Verschillende soorten werken

Bij EPB verslaggeving maken we onderscheid tussen drie soorten werken: nieuwbouw of gelijkgestelde werken, renovatie en Ingrijpend Energetische Renovatie (IER). Het is belangrijk om te weten welke soort werken van toepassing zijn op uw project, omdat de eisen voor energie-efficiëntie verschillen per soort.

S-peil en E-peil

Elke residentiële unit, zoals een woning of een appartement, moet voldoen aan een S-peil. Dit peil geeft aan hoe energiezuinig de schil van uw gebouw is, en wordt bepaald door factoren zoals isolatie, compactheid en luchtdichtheid. Naast het S-peil moet uw gebouw ook voldoen aan een E-peil, dat aangeeft hoe energiezuinig het gehele gebouw is. Dit wordt beïnvloed door factoren zoals het rendement van het verwarmingssysteem, de aanwezigheid van hernieuwbare energiebronnen, en de kwaliteit van het ventilatiesysteem.

Op zoek naar de prijzen?

Specifieke eisen

Voor niet-residentiële gebouwen gelden specifieke eisen die afhankelijk zijn van het type gebouw, zoals kantoren, scholen, industrie- of landbouwgebouwen. Bij EPB verslaggeving bekijken we samen met u wat de specifieke eisen zijn voor uw project en bepalen we de beste combinatie van isolatie, technieken en eventuele premies en kortingen.

Onze werkwijze

Bij EPB verslaggeving stellen we een gedetailleerde voorstudie op voor uw project, waarin alle relevante informatie is opgenomen. Tijdens de uitvoering van de werken staan we steeds voor u klaar om vragen te beantwoorden of aanpassingen door te voeren. Na de werken bereiden we een EPB-aangifte voor en bespreken we de resultaten met u. Als u akkoord gaat met de resultaten, kunnen wij de EPB-aangifte indienen, wat wettelijk verplicht is.

Veelgestelde vragen over EPB

  • Is een EPB verplicht?

    Ja. De EPB-verplichting geldt voor gebouwen die:

    • geklimatiseerd worden (verwarmd, gekoeld of vorstvrij gehouden),
      én
    • waarvoor na 1 januari 2006 een aanvraag of melding voor een omgevingsvergunning werd ingediend.

    Op deze regel bestaan enkele uitzonderingen. Meer informatie vind je op de website van de Vlaamse overheid:
    EPB-plicht – Vlaanderen.be

  • Wat is het verschil tussen EPB en EPC?

    Een EPB-aangifte is verplicht bij nieuwbouw of verbouwing, als je een omgevingsvergunning aanvraagt of melding doet. Per EPB-eenheid (bijv. per appartement in een gebouw) moet een aparte aangifte gebeuren. De resultaten worden uitgedrukt in E-peil, K-peil, S-peil en het jaarlijks primair energieverbruik (in MJ).
    Deze aangifte wordt opgesteld door een erkende EPB-verslaggever, maar het blijft de verantwoordelijkheid van de aangifteplichtige om alles tijdig in te dienen.

    Een EPC-certificaat (Energieprestatiecertificaat) geeft het geschatte energieverbruik van een woning weer en is verplicht bij verkoop, verhuur, aanvraag van bepaalde premies of bij renovatieverplichting. Het wordt opgesteld na een plaatsbezoek door een energiedeskundige type A. Op het EPC vind je onder andere:

    • informatie over isolatie en technieken
    • een energiescore (in kWh/m².jaar)
    • een EPC-label (van F tot A+)

    Let op: de EPB- en EPC-scores mogen niet vergeleken worden, want ze worden op een andere manier berekend.

  • Wat is het verschil tussen een gewone renovatie en een IER?

    Je project wordt beschouwd als een ingrijpende energetische renovatie (IER) als:

    • minstens 75% van de gebouwschil (die het beschermd volume omhult) wordt geïsoleerd,
      én
    • de volledige installaties voor verwarming, koeling en sanitair warm water worden vervangen.

    Voldoe je niet aan beide voorwaarden, dan valt je project onder een gewone renovatie.