Als u ervoor kiest om te verwarmen met een duurzame verwarmingsinstallatie, is het belangrijk dat deze correct gedimensioneerd is. Een foutieve dimensionering kan immers leiden tot een te hoge investeringskost, een te laag vermogen of een niet optimaal werkende installatie. Een warmteverliesberekening kan hierbij helpen.
Bij een warmteverliesberekening wordt berekend hoeveel vermogen een verwarmingsinstallatie moet opwekken op de koudste dag van het jaar om de gewenste binnentemperatuur te behalen. De bepaling van het vermogen is onder andere afhankelijk van een aantal factoren;
– de isolatiegraad van uw woning,
– de luchtdichtheid van uw woning,
– het afgiftesysteem,
– het soort warmteopwekker,
– het type van het buitenschrijnwerk,
– de afmetingen van het buitenschrijnwerk.
Een warmteverliesberekening is aan te raden bij nieuwbouw of een ingrijpende energetische renovatie. Vanaf januari 2023 is het bovendien verplicht om nieuwbouwen uit te rusten met een verwarmingssysteem op lage temperatuur, wat gestaafd moet worden met een warmteverliesberekening conform EN 12831.
Ook bij bestaande gebouwen is een warmteverliesberekening nuttig, bijvoorbeeld wanneer u wil overschakelen naar een verwarmingssysteem op lage temperatuur of als basis voor een energiescan.
Bij iGenia gaan we in overleg met u aan de slag om het meest ideale systeem te vinden dat binnen de karakteristieken van uw gebouw past. Op basis van de plannen, resultaten van luchtdichtheidsmetingen en visueel nazicht door onze deskundigen maken we een warmteverliesberekening conform EN 12831. Deze berekening kan nadien gebruikt worden als stavingsstuk bij de EPB-verslaggeving.
Kortom, een correct uitgevoerde warmteverliesberekening is de basis om een goede start te maken bij het kiezen van een duurzame verwarmingsinstallatie. Bij iGenia kan u terecht voor een professionele en betrouwbare service. Contacteer ons voor meer informatie.